Nieuws

De rol van Koeien & Kansen in 100 jaar melkveehouderij

Gepubliceerd op
12 maart 2018

Het beroep van melkveehouder is in honderd jaar wezenlijk veranderd. Vader en zoon Post, deelnemers in Koeien & Kansen, vertellen in het e-magazine Wageningen World over blijven boeren met aanpassingen en nieuwe regels. ‘Je moet ambitieus blijven’.

Wageningen University & Research bestaat op 9 maart 100 jaar. Deze editie van Wageningen World is gemaakt in het kader van haar 100 jarig bestaan.

Citaat uit het e-magazine:
"Sinds 2000 is de familie Post actief in het programma Koeien & Kansen. Daarin werkt Wageningen Livestock Research samen met zestien ‘voorlopers’. Deze melkveehouders registreren al hun bedrijfsgegevens en delen die met onderzoekers en collega’s. De onderzoekers gebruiken deze gegevens om in beeld te krijgen wat nu de èchte gewasopbrengsten, de èchte voeding en de èchte mestproductie zijn geweest. Ze analyseren de data om de mineralenkringloop sluitend te krijgen.
Dankzij Koeien & Kansen zijn beleidsinstrumenten ontwikkeld zoals BEX, een programma om de mestproductie van de melkveestapel mee te berekenen, en de KringloopWijzer, die de mineralenkringloop op een bedrijf in beeld brengt. Vanaf 2027 moeten melkveehouders ook voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Binnen Koeien & Kansen wordt nu een Bedrijfswaterwijzer ontwikkeld. De deelnemers testen het softwareprogramma en mogelijke maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren."

Meer lezen over 100 jaar melkveehouderij, interviews met Harm Evert Waalkens en Hans Huijbers, en de betekenis van Professor Rommert Politiek voor de melkveehouderij

Lees hier Wageningen World, maart 2018

Of bekijk hieronder het filmpje dat is gemaakt met 3 generaties van de familie Post.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan