Nieuws

Werk vanggewas tijdig onder

Gepubliceerd op
12 maart 2021

Als het vanggewas tijdig wordt ondergewerkt dan komt ongeveer 50 procent van de opgenomen stikstof uit het vanggewas beschikbaar voor het volgende gewas. Dit kan een gunstig effect hebben op de maisopbrengsten.

Een vanggewas na maisteelt is in eerste instantie bedoeld om de uitspoeling van stikstof naar het grondwater te beperken. Daarnaast verbetert het de bodemkwaliteit en is het een goede meststof voor het volgende gewas. Zorg dat je het vanggewas op tijd en op de juiste manier onderwerkt, zodat het optimaal is voor de bodem en dat de mineralen optimaal ten goede komen aan het volggewas.

Start op tijd

Indien de draagkracht van de bodem het toelaat, werk het vanggewas dan tijdig onder, uiterlijk in de tweede helft van maart. Anders komt de stikstof te laat vrij voor de mais en is er meer kans op uitspoeling. Hiervoor geldt de vuistregel dat elke decimeter gewashoogte gemiddeld overeenkomt met 40 kilogram opgenomen N per hectare. Het volgende maisgewas kan circa 50% van de door het vanggewas opgenomen stikstof benutten. Dus elke 10 centimeter gewashoogte levert 20 kilogram N per hectare ten opzichte van een situatie zonder vanggewas. De stikstofgift van mais kan hiermee gekort worden.

Werk het vanggewas mechanisch onder. Het gebruik van glysofaat is om meerdere redenen niet verstandig, vooral in verband met imago. Ook draagt het onder normale omstandigheden niet goede bij aan een goede verwerking van het vanggewas.

Onderwerken vanggewas

Als de grond nog te nat is, kan het gewas nog niet ondergewerkt worden. Het vanggewas groeit wel door. Als de grond bereden kan worden, is het verstandig het gewas eerst te verhakselen met een klepelmaaier of bloter, zodat het geen massaal gewas wordt. Is de grond voldoende droog, dan kan het vanggewas op verschillende manieren met diverse machines ondergewerkt worden. Zorg er altijd voor dat het gewas zo ondiep en zo vlak mogelijk door de bovenlaag gemengd wordt. Dit bevordert de omzetting van mineralen in  bodem en gewas. Maak gebruik van een frees, of cultiveer het perceel licht. Ook kunt u een rotorkopeg inzetten. Het is belangrijk dat goed en zo ondiep mogelijk te doen, zodat u later ook ondiep kunt ploegen, waardoor het organische materiaal bovenin blijft. Ploegen met een ecoploeg op 10- 15 centimeter heeft de voorkeur. Ook een niet-kerende grondbewerking is een optie.

Meer over de KringloopWijzer

De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL.