Nieuws

Koud voorjaar 2021 vraagt soms om aanpassing strategie

Gepubliceerd op
29 april 2021

Het voorjaar 2020 startte warm en droog, waardoor in eerste instantie het gras hard groeide en daarna stil kwam te staan door de droogte. Het jaar 2021 is juist koud van start gegaan met een paar warme dagen in februari. April was koud, waardoor het gras blauw is van de koude en de opbrengst nog minimaal. Welke strategie past dit voorjaar?

Op veel bedrijven is de bemesting  uitgevoerd voor een ‘normale snede’, per bedrijf variërend van 2500 – 4000 kg droge stof. De mest ligt er op en is dus niet meer terug te draaien. Het is nu verstandig om geduld hebben en te wachten dat er meer gras staat. Een dikker pak gras zorgt voor een isolerend laagje boven de grond, waardoor bodem minder afkoelt in de nacht. Heel langzaam zal de groeisnelheid stijgen, waardoor de gewenste opbrengst later is dan verwacht. De uitgevoerde bemesting is dan ten volle benut en je kunt gewoon verder gaan met de bemesting voor de 2e snede.

Effecten van te vroeg oogsten

Als er een reden is om toch eerder te maaien en er os minder geoogst, dan is het wenselijk de bemesting voor de tweede snede hierop aan te passen. Stel dan de bemesting voor de tweede snede naar beneden bij, anders bemest je teveel en is de wettelijke ruimte te vroeg bereikt. Probeer voor de bemesting van de 2e snede minimaal de helft van het restant van de N bemesting te corrigeren indien je te vroeg geoogst hebt, bepaald vanuit de opbrengst. Ga je oogsten bij een lichtere snede, dan is waarschijnlijk het bladaandeel hoog, en neemt de kans op een hoog RE gehalte toe. Ook suiker is nu extreem hoog, maar dat is afhankelijk van de laatste dagen voor het maaien.

Juist product inkuilen

Bladrijk en eiwit gras zijn ingekuild niet makkelijk te benutten door de koeien. Probeer de benutting zo hoog mogelijk te krijgen door een hoog droge stofgehalte te realiseren. En hoog is dan niet een gehalte tussen de 40– 45%, maar zo droog als hooi. Het aanrijden, conserveren en broeivrij houden van dit product is in praktijk moeilijk, maar als die lukt heb je een goed product dat goed door koe benut wordt.

Opties: maak de basis voor een lasagnekuil, zodat deze droge kuil in een relatief dunne laag onder in de kuil zit. Dan komt er geen broei in, omdat er altijd veel gewicht op zit. Andere optie is om er balen van te maken. Ook dit is een systeem wat niet op elk bedrijf past, maar het geeft wel mogelijkheden en elke baal is een nieuwe kuil, dus kans op broei / bederf is zeer klein. 

Gras door laten groeien

Laat het gras uitgroeien tot de gewenste snedezwaarte, dan is het extreme droge stofgehalte niet nodig bij het inkuilen. Ook dit product zorgt voor een kuil dat relatief eiwitrijk en bladrijk is. Ook dan zien we bij een drogere kuil een duidelijk hogere DVE en lagere OEB t.o.v. meer vochtige kuilen. Later in de zomer kunnen of  moeten er dan nattere kuilen gemaakt worden. Zo werk je in principe tegen de seizoenen in.

Over de KringloopWijzer

De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL