Nieuws

Streef naar optimale stikstofbenutting op bedrijfsniveau

Gepubliceerd op
27 mei 2020

Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) vertelt in zijn laatste vlog over het belang van optimale stikstofbenutting op bedrijfsniveau. Binnen de kringloop zijn de onderdelen bemesting en voeding belangrijk voor een optimale stikstofbenutting. Op veel bedrijven is hier nog winst te behalen door de koeien een rantsoen met een laag ruweiwitgehalte voor te schotelen en nog nauwkeuriger te bemesten.

Met de nieuwste technieken worden op KTC de Marke de percelen nog nauwkeuriger bemest. En voordat de bemester het land opgaat, analyseren ze uitgebreid de bodem- en mestmonster. "We streven namelijk naar een maximale benutting van stikstof uit de mest bij een minimale uitstoot aan ammoniak'', zegt Van der Vegte. We proberen namelijk de stikstof uit de mest optimaal in te zetten met als doel zo min mogelijk of geen kunstmest te strooien. In plaats daarvan gebruiken we mineralenconcentraten. ''Het is dan wel belangrijk exact te weten wat het gewas nodig heeft, wat geef ik aan dierlijke mest en wat is er dan nog nodig uit mineralenconcentraten’’, legt Van der Vegte uit.

Bepaal wat er nodig is voor het gewas. Kijk hoeveel  drijfmest er op het bedrijf aanwezig is en verdeel het optimaal over de percelen. Daarnaast blijft netjes werken een belangrijk. “Op De Marke maken we gebruik van een bemester met een zelfsturend systeem en GPS. Als de bodem gescand is kunnen we zelfs plaatsspecifieke bemesting toepassen met deze machine’’, merkt de bedrijfsleider op. In de vlog hieronder zie je hoe ze er op De Marke er alles aan doen om een optimale match te maken tussen beschikbare stikstof en maximale grasproductie.

Bekijk hieronder de vlog van Zwier van der Vegte vanuit het project 

Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) over de maximale benutting van stikstof mest op KTC De Marke.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan